7200 възражения по плащанията на площ са подадени в МЗХ

03.02.2012 | 10:50
по статията работи: Теодора Пенева
Готвят се промени в Закона за земеделските земи, които да улеснят животновъдите
7200 възражения по плащанията на площ са подадени в МЗХ
Снимка: Sxc.hu

До 20 януари тази година в Комисията за възраженията към Министерството на земеделието и храните (МЗХ) са подадени общо 7 200 възражения на бенефициенти. Това стана ясно след участието на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и зам.-министъра на земеделието и храните Светлана Боянова в Консултативния съвет по животновъдство, заедно с представители на браншови организации в МЗХ, съобщават от пресцентъра.

По време на съвета бяха обсъдени въпроси, свързани с възраженията на стопаните по определянето на допустимия слой за подпомагане на земеделски площи. Зам.-министър Боянова информира, че исковете се обработват, като някои от тях биха могли да се отнесат и извън допустимия слой за 2011 г. Освен това уточни, че е възможно в Комисията за възраженията да има и представители на животновъдите.

На срещата се дискутираха и бъдещите промени в Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи (ЗСПЗЗ). По план те трябва да дадат предимство на животновъдите да ползват заеми от Държавния поземлен фонд (ДПФ). Предвидени са предложения към общинските кметове за съдействие при предоставянето на общински земи на стопаните. Светлана Боянова коментира, че промените се правят съвместно с Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ).

Министър Найденов подчерта, че до края на януари 2012 г. са били изплатени общо 98,2% от средствата на бенефициентите за преките плащания на площ. Хората, които не са получили заявените субсидии, имат да връщат пари от млечната квота и са извън допустимия слой, коментира той.

Освен това информира, че на последния съвет на министрите еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Дачиан Чолош е похвалил България за успешната система при разплащането на средствата.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...