7473 легла са подготвени в болниците, над 1000 - с респиратори

27.03.2020 | 12:20
по статията работи: econ.bg
Открита е DMS линия за подкрепа на българските медици, съобщи ръководителят на Националния оперативен щаб професор Венцислав Мутафчийски. Краткият номер е 17777 с текст на латиница DMS SOLIDARNOST
7473 легла са подготвени в болниците, над 1000 - с респиратори
Снимка: под лиценза на creative commons

Открита е DMS линия за подкрепа на българските медици, съобщи ръководителят на Националния оперативен щаб професор Венцислав Мутафчийски. Краткият номер е 17777 с текст на латиница DMS SOLIDARNOST.

33 са случаите за последните 24 часа, 276 са положителните проби (общо), каза още професор Мутафчийски, съобщава БНР. 7473 легла са подготвени в болниците, 1137 от тях са в София, над 1000 са интензивните легла с респиратори, поясни професорът.

Новите области със заразени са Кърджали и Хасково, в Бургас са установени инфекции при 22-годишна жена и две деца на 3 и 8 години. В Пловдив има 4 случая - двама мъже и две жени над 50-годишна възраст, в Кюстендил - 57-годишен мъж.

Няма нови интубирани случаи, каза д-р Мутафчийски. Обмисля се идеята, ако в едно семейство има заразен, цялото семейство да бъде поставено под карантина.

„Те ще престояват в домашна карантина и когато навършат 21 дена тогава ще бъде направен повторен тест. Излекуваните дали два отрицателни теста си остават в къщи с 30 дни болничен“, посочи Мутафчийски.

Председателят на щаба коментира, че съвсем скоро ще започнат да се тестват 1000 души, сред които военнослужещи, полицаи, шофьори на автобуси в градския транспорт.

„В края на епидемията може да се направи такова изследване, за да се види какъв имунитет е изградила нацията, за да се преценят мерките за отхлабване, но това е в далечна перспектива“, заяви той и подчерта, че тези тестове ще покажат броя на преболедувалите го, а не дали някой е болен.

6454 теста са направени досега, като не всички са първични, каза професор Мутафчийски и посочи, че от три дни заболяваемостта нараства с 10-14 % дневно.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 18.03   37 г. – Римският сенат анулира завещанието на Тиберий и обявява Калигула за император. 731 г. – Започва понтификатът на папа Григорий III. 922 г. –...