Днес (15 август 2012 г.) приложението на Google – Doodle напомни за известната кулинарна майсторка Джулия Чайлд. Поводът – 100 години от рождението ѝ.
Мисис Чайлд, която всички познаваме от увлекателното готварско предаване „Пекарната на мисис Чайлд“, е родом от Пасадена, Калифорния, САЩ. Там тя е родена на 15 август 1912 г. Прекарва безгрижно детство в „слънчевия щат“, след което се мести в Ню Йорк.
Първата ѝ работа е в рекламна агенция, където заема длъжността копирайтър. С включването на САЩ във Втората световна война обаче тя смело променя посоката – младата дама иска да се запише в армията. Онова, което я спира, е високият ѝ ръст – цели 1,88 м, поради което отказват да я приемат и като пехотинец, и във военноморските части.
Джулия обаче показва упоритост и не след дълго се записва в OSS (Управлението на стратегическите служби). По време на войната е преместена в Цейлон, където се запознава със своя бъдещ съпруг – Пол Чайлд, който също е част от разузнаването. След края на войната двамата се женят и се преместват във френската столица Париж.
Пол е истински бохем – артист и поет, а неговата млада „мисис Чайлд“ открива очарованието на френската кухня и изисканата храна. Което става начало и на готварската ѝ кариера.
Днес следим с интерес записите на телевизионните предавания с нейно участие и четем множеството ѝ кулинарни книги. Наскоро беше филмирана книгата на Джули Пауъл „Джули и Джулия“, посветена на именитата кулинарка, като главната роля в едноименната кинопродукция се изпълняваше от актрисата Мерил Стрийп.
Любимата на няколко поколения Джулия Чайлд почина през 2004 г., само два дни, преди да навърши 92 г. Нейното изкуство обаче е запалило не една млада домакиня към френската кухня и вкусната храна и изтънченото поднасяне на ястията.