Цената на бялото вино и на другите видове алкохол ще се повиши. Това прогнозираха днес от бранша на производителите и търговците с алкохолни напитки.
Пред телевизия „България он еър” председателят на Управителния съвет (УС) на Асоциацията на производителите, търговците и вносителите на спиртни напитки Бранимир Ботев заяви, че причините за това са няколко – скъпите горива и препарати, високият дял на сивия сектор и проблемната реколта тази година.
Освен това той обясни, че заради продължителната суша през лятото се очакват намалени добиви на грозде, като качеството в много от случаите също няма да е на необходимото ниво.
Обратно на тенденциите при потреблението, при които предпочитанията към бялото вино у нас, а и на световния пазар се увеличават, съотношението при добива на бяло и червено грозде остава 30% към 60% в полза на червеното.
Основен проблем на бранша е ръстът в сивия сектор, където попада около 50-60% от добитата реколта. Според Ботев причината е заниженият контрол от страна на Агенция "Митници". По официални данни през 2011 г. наблюдението над т. нар. „селски казани”, в които се вари домашен алкохол, е спаднало с 85%. На фона на тази практика, легалният бизнес е подложен на свръхрегулация, счита председателят на УС на браншовата асоциация.
"Тенденцията в европейски мащаб е към трайно повишение на цените", допълни още Бранимир Ботев, цитиран от Агенция "Фокус". Очаква се след 2014 г. стойността на виното да се повишава с 3.5% годишно, а тази на спиртните напитки - с около 7 на сто.
Освен ръста при горивата и свитото потребление, причина за вдигането на цените ще стане забраната за засаждане на нови лозя до 2020 г.
Председателят на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) Пламен Моллов от своя страна заяви, че тазгодишната реколта от грозде ще бъде с около 30 на сто по-слаба спрямо
миналогодишната. Причините са измръзванията през зимата и трайното засушаване в последните месеци. Очаква се и скок в цената на гроздето, смята Моллов. Това според него има няколко ефекта: "От
една страна оформя известен дефицит на качествено грозде. От друга страна създава едно ценово равнище, което е високо за България, и от трета страна, когато и климатът не е с производителите,
тогава и цената естествено расте нагоре", обясни той пред БНР.
Пламен Моллов засегна и един друг проблем. Той каза, че все още нелегално произведени напитки се търгуват по морските ни курорти: "Туроператори налагаха едно поведение на
производителите, тъй като им казваха, добре, обаче на нас ни предлагат вино еди какво си, което е много по-евтино и съответно ако вие не искате, просто излизате от играта. За нас е по-изгодно
виното да не е много хубаво, за да не го изпиват туристите - така ни излиза по-евтино".