БАБХ откри нарушения в габровски млекопреработвателни предприятия

08.03.2013 | 15:36
по статията работи: Петя Бързилска
Поставени са под възбрана над 11,6 хил. килограма продукти
БАБХ откри нарушения в габровски млекопреработвателни предприятия

Експерти към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършиха внезапни проверки в млекопреработвателни предприятия на територията на регион Габрово, съобщават от агенцията.

Инспектираните предприятия  с установени нарушения са “Млека груп” ООД, село Гостилица, община Дряново и “Млека груп” ООД, град Севлиево.

При проверките се установиха нарушения по отношение на воденето на Системите за управление безопасността на храните, както и тяхното етикетиране, информират от БАБХ.

Под възбрана са поставени над 11,6 хил. килограма продукти произведени от посочените млекопреработвателни предприятия, които след лабораторно изпитване, удостоверяващо тяхната безопасност, най-вероятно ще бъдат дарени.

Същевременно от БАБХ съобщиха, че са установени повишени концентрации на микотоксина афлатоксин M1 в проба сурово мляко при регулярния контрол осъществяван от Българската агенция по безопасност на храните във фермерски пунктове за събиране на сурово мляко.

Във фермерски пункт в област Видин е констатирана малко по-висока от максимално допустимата концентрация, определена в Европа за афлатоксин М1 на килограм сурово мляко. Завишени количества са констатирани и във фермерски пункт в област Габрово и София област. Цялото количество сурово мляко не се допуска в хранителната верига, като се унищожава, а на фермерските пунктове е наложена забрана да търгуват с мляко до излизане на отрицателни за наличие на афлатоксин лабораторни проби.

Според становище на Центъра за оценка на риска към БАБХ, надвишаването на пределно допустимите количества не означава предизвикване на мигновени негативни здравни ефекти върху населението, като относителния риск от поява е по-малък от 1 допълнителен случай на 1 милион население годишно, заявяват от БАБХ.

Рискът за консуматора е минимален, когато максимално допустимата концентрация е съвсем малко превишена. Максимално допустимите концентрации определят дали стоките могат да бъдат допуснати до пазара или не. От гледна точка на предпазване здравето на консуматора, консумацията на храни с повишени концентрации на афлатоксини трябва да бъдат избягвани в дългосрочен план, информират от агенцията.

Афлатоксините са микотоксини, които могат да се появят естествено, вследствие на плесени, и които също могат да се намират в зърнените  храни. Те могат да се образуват преди събирането на реколтата или по време на съхранението на фуража или храната.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...