Само на три места се отглеждат у нас промишлено пуйки и затова е много трудно по Коледа да се намери едра птица, която да е отгледана в България, без да е навъртяла хиляди километри, преди да стигне до масата. "Не можем да отговорим на голямото търсене", каза управителят на най-голямото българско стопанство за отглеждане на пуйки д-р Йовчо Йорданов. Нашите птици тежат между 5 и 7 кг и се предлагат в магазинната мрежа само по заявка.
По празниците ще се предложат около 250 000 български пуйки, като по-голяма част от тях ще бъдат пласирани в столицата, каза проф. Борис Стоименов, председател на Съюза на птицевъдите в България. Това обаче съвсем не е достатъчно и затова винаги има и сериозен внос - от Бразилия, Франция, Унгария и други страни. Птиците гледани у нас са по-едри, имат и по-свободна опаковка, отколкото вносните. Освен това трябва да се гледа и етикетът, предупреди професорът. Една от фирмите пък е сложила големи надписи "Коледна пуйка".
Вносните птици са по-дребни - между 4 и 5 кг. В тях често има поставени термометри или пък свирки. Целта е дори неопитната домакиня да разбере, че животното е изпечено, като гледа термометъра или пък се ослушва за сигнала, информира вестник "Монитор".
В началото на декември пуйките се предлагат по 7 лева, но после цената им се заковава на 6 лева. Живи птици може да се намерят по пазарите в големите градове на страната. Едната върви на цена около 50 лева. От производители пък може да се намерят по 25 лв. за женска и 35 лв. за мъжка птица. Няма друго животно с толкова висок рандеман като пуйката, казват специалистите около 80 на сто отиват в тенджерата. Месото е хубаво и много богато на протеини.
През тази година на пазара ще има и патици, които са кръстоска, а месото е нещо средно между дивечово и питомно. Понеже се угояват, патиците имат малко повече тлъстина, но са идеални за готвене с кисело зеле.
Българските производители предлагат и едри кокошки за пълнене. Противно на общоприетото мнение за едрите птици тези кокошки не са стари. Тези са от родители за бройлери, не са възрастни, а месото е много хубаво. Едрите кокошки се намират по 3,20 – 3,50 лева.
У нас контролът по храните е много висок и вероятността да си купите развалена стока е много малък според Стоименов.
Отмина модата на щраусите и пъдпъдъците и на блюдата, приготвени от тези птици, казаха още от съюза на птицевъдите. Преди време сме имали 60 ферми за щрауси, предлагащи предимно месо, но сега са останали само няколко, които по-скоро са за атракция. Почти същата е съдбата на 600-те ферми за пъдпъдъци