Българите купуват все повече вносни млечни продукти, а не производството от български изделия, показват данни на Министерството на земеделието. По щандовете на големите търговски вериги освен млечни продукти има и колбаси от много страни от ЕС. Цените им са сходни на тези на българските храни, а в някои случаи дори са доста по-евтини. Например трайни колбаси от Италия, продавани на витрина в количество, което клиентът поиска, може да бъдат купени за около 45 лв. за кг, а българските луканки и суджуци често са на доста по-високи цени.
Сред причините за ръста на потреблението на вносни жълти сирена са конкурентните им цени, както и очакванията на голяма част от потребителите за по-добро качество на продукти от Германия, Франция и Италия. За това допринасят данните от тест на „Активни потребители“ за продажби на сирене със завишено съдържание на вода над 60%.
Тенденцията на увеличение на вноса на мляко и млечни продукти от последните години се запазва и през 2023 г. и през първите месеци на настоящата година. Същевременно производството на българско сирене намалява. За първите осем месеца на годината производството на сирене от краве мляко в страната е 48 703 тона, което е намаление със 7,7% спрямо същия период на миналата година, показват данни на Министерство на земеделието.
Според анализа се наблюдава пренасочване на по-неплатежоспособните потребители към имитиращи продукти, поради значителното поскъпване през последните години на сирената от краве мляко. Вероятно е причина за по-голямото производство на тези продукти спрямо миналата година. Ръстът е 4,7%.