Министерство на земеделието в САЩ одобри освобождаването в околната среда на нова генно-модифицирана култура - разработената от Monsanto люцерна. Това растение обаче представлява риск за органичното животновъдство и земеделие, заявяват група фермери, които развиват органично или конвенционално земеделие в страната, предаде organic-market.info. Обществени коментари относно освобождаването на растението се приемат до 16 февруари.
Люцерната е четвъртата най-широко отглеждана култура в САЩ и основен източник за фураж в животновъдството. Това ще бъде първата многогодишна култура с генетична модификация, одобрена за освобождаване.
Растението се опрашва свободно от пчелите и опасенията са, че така е възможно чуждото ДНК да бъде пренесено до отдалечени конвенционални и органични култури. Буферните ивици и подобни изисквания, касаещи другите генетично-модифицирани култури, по същество са безполезни. Така е заплашен поминъкът на фермерите, занимаващи се с конвенционално и органично земеделие, с млекодобив или друг вид животновъдство.
Има вероятност и като многогодишно растение генно-модифицирани саморасли да се разсеят от нивите на фермерите или да бъдат разпръснати край шосетата чрез прибиращи реколтата машини или при транспортиране. Те ще продължат да живеят с години, произвеждайки модифицирани полени, които ще заразяват люцерната.
Около 90% от люцерната, която се продава в САЩ идва от 5-6 компактни географски региона, разположени в северозападните части на страната и в Канада. Там условията за отглеждане на културата са идеални.
Досега министерството на земеделието не съумява да препоръча значителни изолационни зони, в които засаждането на генно-модифицирана люцерна би било незаконно и по този начин да подпомогне съхранението на незаразените семена на люцерна.