Изследване на кулинарните традиции в различните региони на България - като част от европейското кулинарно многообразие, се проведе на 15 август в търновското село Джулюница. То е финансирано от програма „Младежта в действие" на Европейската комисия. Инициативата се провежда в рамките на националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза".
В изследването взеха участие четирима състезатели, разделени в два отбора - Десислава Димитрова и Невена Добрева, които премериха кулинарни умения с Елена Георгиева и Светла Лазарова.
Момичетата успяха да очароват многобройните гости на фестивала с приготвените от тях ястия - „Мусака от тиквички", „Джулюнска лютивка" и „Народна баница".
Независимо жури с председател Павлин Петров от Асоциация А.Р.И.З. - 7 и кулинарни помощници, в лицето на Янко Янков, кмет на селото, Парашкев Парашкевов, кмет на с.Козаревец и Цвета Вълчева от фирма „Абрис Дизайн" ООД, спонсор на фестивала, присъди титлата победител на Десислава и Невена.