В Чехия започна "Гранд Ресторант фестивал" за почитателите на луксозната и качествената кухня. Гурманският фестивал се организира за втора поредна година и е част от туристическия проект "Вкусете
Чехия", предаде БНР. До 15 февруари кулинарните "пътешественици" ще могат да посетят повече от 40 водещи ресторанти в осем от чешките градове.
Гурманите могат да опитат най-доброто във водещи ресторанти в Прага, Бърно, Пилзен, Острава, Карлови Вари, Либерец, Оломоуц и Непомук. В програмата в столицата участват 20 ресторанта. До всеки от
тях ще пътува и специален микробус. Идеята за него е заимствана от гастрономическото Tour de France и от Лондон.
Чешките ресторантьори са подготвили специални състезателни програми, най-вкусното от мама, регионални специалитети или цяло дегустационно меню. Вече са продадени и първите дегустации.
На специалната интернет страница може да се изберат ресторантите и ястията. Цените варират от
200 до 600 крони или между 8 и 24 евро с включени минерална вода, пиво или вино. Най-скъпо излиза менюто от три ястия. Гурманите имат възможност да обменят идеи или просто да си поговорят с
главните готвачи, които лично ще сервират избраното меню.
Миналогодишният фестивал в Чехия привлече повече от 7 хиляди ценители на добрата кухня.