Африканската чума по свинете е вирус, който оцелява изключително сполучливо в месни продукти. Той може да бъде открит в добре обработена шунка 8 месеца след приготвянето ѝ. Това обясни началникът на отдел "Здравеопазване на животните" към Службата по здравеопазване на животните и безопасност на храните в Дания Стен Мортенсен, съобщава "Фокус". Той взе участие в семинар на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за опасностите от болестта.
"Месни продукти както от диви, така и от домашни животни, независимо от обработката, биха били особено рискови за вкарване на вируса в някоя страна", обясни още експертът.
По думите му Дания е решила проблема с африканската чума по свинете, като е започнала да унищожава цялата си популация от диви прасета. Именно заради това той е дошъл в България, за да представи опита от неговата страна. Мортенсен уточни, че в Дания не е имало популация от диви прасета, но през последните години се появила миграция от Германия.
В България обаче трудно може да бъдат унищожени всички диви прасета. Причината – за последните седем години популацията им се е увеличила двойно.
"През 2011 г. беше около 45 хил. диви свине, а към момента се дискутира число между 90 хил. и 120 хил.", каза директорът на Дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите" в БАБХ Георги Чобанов.
Той допълни, че до момента в лабораторията на агенцията по храните са постъпили около 1100 проби от диви прасета и още 2000 от домашни.
PHP Scriptler , MKASPY shell indir , alfa shell indir , sadrazam indir , shell indir , shell indir , Atasehir kuaf Atasehir kuafor , Kumluca g