От началото на 2022 г. до юни на родния пазар са влезли по-малко вносни зеленчуци спрямо същия период на миналата година. Това сочат предварителните данни на Националния статистически институт, публикувани в последния оперативен анализ на Министерството на земеделието (МЗм). Общата статистика не е валидна за всяка от културите поотделно. За периода у нас са вкарани 172 хил. тона пресни зеленчуци, което е с почти 6% спад на годишна база.
Анализаторите отчитат, че намалението се дължи до голяма степен на по-малките доставки на домати от чужбина. Количествата им до юни са с 9 хил. тона надолу, което е спад с 14,6% спрямо същото време на 2021 г. В страната за този период са внесени по-малко краставици и корнишони (с 3,6 хил. тона или 16,8%), лукови зеленчуци (с 2,8 хил. тона или 14,9%) и пиперки (с 1,3 хил. тона или 7,3%), както и тикви (с 6,1%).
В същото време доставките на картофи нарастват с 24,4%, което потвърждава сигналите от сектора за засилен внос. По-сериозни вносни количества на пазара има и при гъбите. Ръстът възлиза на 16,1%.
До юни 2022 г. в страната са внесени 199,5 хил. тона пресни плодове, което е с 9,8% повече в сравнение със същия период на 2021 г. При пресните плодове водещ остава вносът на цитрусови и банани - общо 110,5 хил. тона (55,4% от целия внос на пресни плодове за периода) или с 4,6% повече на годишна база. Сравнително голям дял (16,1%) заемат доставките на ябълки, при които се наблюдава ръст от 35,6%.
Данните за първото шестмесечие на 2022 г. сочат спад на износа на пресни зеленчуци с 39% спрямо година по-рано, до 20,5 хил. тона и увеличение на този на пресни плодове с 84,7%, до 43,7 хил. тона. Отчита се намаление на експорта на повечето основни пресни зеленчуци - домати, краставици, пиперки, зеле, лук, тикви, бобови зеленчуци, гъби и сладка царевица, вариращо от 10,6% (домати) до близо 100% (сладка царевица). Реализираното извън страната количество картофи нараства два пъти и половина на годишна база, но остава сравнително малко (413 тона).
Експортът на дини бележи ръст от близо пет пъти на годишна база, до 10,8 хил. тона. Чувствително повече са и изнесените череши, дюли, круши и кайсии - с между 66,5% (череши) и над два пъти (кайсии).