Всичките 31 български компании от хранително-вкусовата промишленост, които участваха в тазгодишното издание на международното изложение Gulfood, договориха сделки за износ на продукцията си. В резултат на проведените преговори 20 български компании-изложители или 65 %, очакват сключване на повече от един договор за пряка дистрибуция. Проведената анкета от ИАНМСП показва, че 11 участника или 35 % от участвалите очакват поне 1 сделка, което показва, че на изложението всички фирми ще реализират износ.
От компания „Конелиано“ съобщиха, че имат 3 предложения за представителство.
Друг участник от българските изложители – „Маклер“, също сключи договор за износ с Емиратствата.
Всички компании са заявили интерес за участие в Gulfood през следващите издания, както и в други прояви, организирани от Агенцията.
Общият брой на проведените срещи на българските участници с чуждестранни партньори е 1170, което е средно по 38 на всяка фирма, показват данните от проведена от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНСМП/ анкета. Обсъдената по време на разговорите съвместна дейност е изцяло за износ на български стоки.
Националното участие на Gulfood 2019 се организира от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/. В периода на проявата изпълнителният директор д-р Бойко Таков се срещна с Фил Хоган, европейски комисар по земеделието и развитието на селските райони и с Марк Нейпиер, Директор на група“ Управление на портфолио Изложения, Проекти, Продажби“ на Световен търговски център в Дубай и бяха обсъдени възможности за дългосрочно партньорство.
Gulfood 2019 се проведе от 17 до 22 февруари в Дубай, Обединени Арабски Емирства. Това е най-голямата специализирана изложба за хранително-вкусовата промишленост в региона на Персийския залив. Проявата се организира ежегодно, като първото издание е било през 1987 г. В тазгодишното издание на Gulfood през 2019 г. България се представи с национален щанд на изложбена площ от близо 100 000 кв.м. участие взеха над 5 000 изложители от 120 страни, а посетителите бяха над 70 000 търговци и специалисти от сектор хранително-вкусова промишленост. Изложбата традиционно събира водещи специалисти от бранша от цял свят.