Всяко трето заведение в София остава затворено

11.08.2020 | 14:55
по статията работи: econ.bg
В столицата оборотите пък се сринаха с 45 на сто, сочат данни на Асоциацията на заведенията. Основната причина е липсата на чужденци
Всяко трето заведение в София остава затворено
Снимка: под лиценза на creative commons

Около 30 на сто от заведенията в София въобще не отвориха в началото на май, след като бяха премахнати ограничителните мерки за работата на ресторантите. Това обявиха Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията, пред „Телеграф“.

10 на сто от фирмите в този бранш пък обявиха фалит, коментира Алибегов. Останалите 20 на сто от заведенията, които стоят затворени, търсят купувач за бизнеса си.

Причината е, че се оказа по-изгодно за много от собствениците на такъв бизнес въобще да не отворят. Това са основно заведения, които се намират в по-малките населени места, както и в черноморските курорти на север от Бургас. В един от най-големите курорти по Черноморието - Слънчев бряг, над 70 на сто от хотелите останаха затворени. Вследствие на това и магазини, и заведения в курорта не работят. В същото време на юг от Бургас бизнесът работи на обороти почти като миналата година, коментира Алибегов. Според него обаче капацитетът на местата на юг не може да достигне и половината от този на Слънчев бряг.

В столицата оборотите пък се сринаха с 45 на сто, сочат данни на Асоциацията на заведенията. Основната причина е липсата на чужденци. По данни на организацията около 40 на сто от спада на оборотите се дължи именно на липсата на туристи, а около 5-10 на сто е заради факта, че повечето българи през летните месеци са в отпуски и са по морето. Заради ограничителните мерки около 10 на сто от капацитета в заведенията е намален.

Намаление на посетителите и на оборотите има и в Пловдив. Най-драстични са сривовете в малките градове, където и оборотите не са толкова високи, както в по-големите. Очаква се, ако тази тенденция се запази, да има фалити на заведения както в малките населени места, така и в кварталите.

Отливът на клиенти варира между 40 и 50 на сто. Причината е, че има голяма несигурност както от повишения риск за здравето, така и от икономическа гледна точка. Работните места са свити наполовина, каза още Алибегов. В момента в ресторантьорския бизнес са заети около 220 000 души. Преди години броят им е бил над 400 000. В случай че помощите секнат, се очаква тези хора да отидат на борсата, а и голяма част от бизнеса да изпадне в несъстоятелност.

Продажбите на бира в заведенията са се сринали с 60 на сто през първата половина на тази година. Въпреки кризисната обстановка и сериозния спад в оборотите в предприятията според членове на Съюза на пивоварите няма освободени работници и служители. В пивоварната индустрия работят 2100 души.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 12.12   1443 г. – Варненски кръстоносен поход: В Битката при Златица настъплението на кръстоносците, предвождани от Владислав III и Янош Хуняди, към Одрин е спряно от силна...