Докато заразени плодове и зеленчуци предизвикват страхове по света, обезпокоените здравни власти могат да приветстват откриването на най-голямата чат на лаборатория за изследване безопасността на храните. Но не очаквайте да обявяват източника на заразяване, това е частен бизнес, пише вестник "Фигаро", цитиран от Агенция "Фокус".
Кризата с бактерията Ешерихия коли, убила 52 души в Германия сега е последвана от смъртоносна епидемия от листерия в пъпешите в САЩ, отнела живота на около 15 души до момента. Рисковете от заразени храни – и възможността за бързо и точно определяне на източника на заразяване – е важен проблем.
Така, че точно навреме идва отварянето на новата лаборатория на "Еврофин", най-голямата независима лаборатория специализирана в изследване микробите по храните.
С растяща международна търговия, рисковете от замърсяване на храните с нови микробиологични патогени се увеличава, заплашвайки не само здравето на хората, но и основите на хранителната промишленост.