Геномът на какаото ще спаси шоколадовата индустрия

15.11.2010 | 17:35
по статията работи:
Геномът на какаото беше обявен през септември, от дешифриралите го учен
Геномът на какаото ще спаси шоколадовата индустрия

Оповестяването на генома на какаовото дърво, от което се прави шоколадът, ще спаси шоколадовата индустрия от гибел и ще позволи да бъде създаден по-полезен и вкусен шоколад, твърди Хауърд Яна-Шапиро - един от учените, участвал в дешифрирането му.

Според Шапиро трябва да бъдат създадени какаови дървета, които дават повече добиви, в противен случай търсенето на какао ще надвиши предлагането до 50 години.

Геномът на какаото беше обявен през септември, от дешифриралите го учени, като е защитен от патентоване, така че всички да имат постоянен безплатен достъп до него.

Геномът на много основни селскостопански култури, като ориз и пшеница, също е декодиран, за да бъдат увеличени добивите и хранителните им свойства, съобщава БНР.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 23.12   619 г. – Начало на понтификатът на папа Бонифаций V. 1672 г. – Италианският астроном Джовани Доменико Касини открива Рея – вторият по големина след Титан...