Георги Лозанов: "Българските училища възпитават бъдещи фашисти, затова е нужна сугестопедия"

19.03.2008 | 15:21
по статията работи: Петър Чернев
Сугестопедията е метод за ускорено обучение посредством музика и дишане. Той ще бъде въведен пилотно в ПМГ "Добри Чинтулов" в Сливен
Георги Лозанов: "Българските училища възпитават бъдещи фашисти, затова е нужна сугестопедия"


"Българските училища възпитават бъдещи фашисти", каза днес психологът проф. Георги Лозанов. Според него основна причина за това е фактът, че в училищата се преподава "с терор и под заплахата от излагане пред родителите".

Единственият начин това да се промени според Лозанов е да бъдат въведени методите на разработената от него алтернативна система за обучение, базирана на сугестопедията. Според него методът позволява да се научи от 3 до 5 пъти повече материал, отколкото при стандартно обучение.

Сугестопедията е метод за ускорено обучение посредством музика и дишане. Тя дава особено положителни резултати в областта на чуждите езици, давайки възможност да бъдат усвоени средно между 80 и 300 думи дневно. След преминаване на едномесечен курс даденият човек говори чуждия език на ниво напреднал. Техниката действа в три последователни стъпки: 1.Интро музика, заедно с дълбоко дишане за релаксиране и постигане на оптимално състояние за възприемане на информация; 2. "Активна музика", при която информацията, която следва да се научи, бива подавана на всеки 4-6 секунди; 3."Пасивна музика" при която човекът чува новата информация прочетена бавно на фона на барокова музика, което подпомага въвеждането на информацията в дълготрайната памет.

До момента у нас международната фондация на проф. Лозанов LITA (Lozanov International Trainer Association) е обучила около 30 души, които могат да преподават по метода на сугестопедията.

Налагането на методиката ще става по обществена линия. До момента професор Лозанов е изпратил няколко писма до министъра на образованието Даниел Вълчев, в които настоява методът да бъде въведен в българските училища.

От учебната 2008–2009 г. Природо-математическата гимназия "Добри Чинтулов" в Сливен ще прилага пилотно метода сугестопедия при обучението на чужди езици. Впоследствие той ще бъде използван и в останалите дисциплини, съобщи директорът на училището Бисерка Василева.

Първите чуждоезикови курсове, които ще бъдат проведени в природо-математическата гимназия, ще бъдат по английски език. Впоследствие ще бъдат организирани курсове и по испански език, в които ще могат да вземат участие както възрастни, така и деца, обясни Ванина Бодурова, член на управителния съвет на Центъра за развитие на човешкия потенциал.

По думите й методът на сугестопедията може да разреши за кратък период от време проблема, който съществува между родители, учители и ученици.

Приложен правилно, методът на сугестопедията дава гарантиран резултат, обясни педагогът Златка Думева. По думите й основен положителен момент в методиката е фактът, че не се налага на децата да се дават домашни работи, тъй като целият материал се усвоява още в класните стаи. Това води до тяхното успокоение и положително настроение.


 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 05.07   1439 г. – Във Флоренция е обявена уния между Римокатолическата църква и Византия. 1811 г. – В резултат на Войната за независимост на испанските колонии в...