Гърците изхвърлят един милион тона храна годишно, това сочат данни от проучване на голяма верига за хранителни стоки в Гърция, съобщава електронното издание на гръцкия вестник „Прото тема“, цитиран от "Български новини".
Проучването е изготвено на базата на подадена информация от доставчици, търговски обекти, складове и клиенти.
Анализ на данните показва, че всеки гражданин на Гърция всяка година изхвърля 98,2 килограма храна. За едно четиричленно семейство разхищението възлиза на 392,8 килограма хранителни продукти. От тези количества най-малко половината биха могли да бъдат консумирани.
Разхищението на храни е световен екологичен и социален проблем. Тонове храни стигат до контейнерите за отпадъци, докато в същото време милиони хора по света гладуват.
Всяка година 1/3 от световното производство на хранителни продукти се разхищава. За производството на зеленчуците, плодовете и останалите хранителни продукти се разходват ценни природни ресурси и се освобождават значителни количества парникови газове.