Броени дни преди отварянето на заведенията у нас - стотици обяви за набиране на персонал. В Пловдив, например, най-търсени са готвачите, защото голяма част от тях са започнали да работят другаде, за да преживеят шестмесечния локдаун.
Освен да подготви обектите за отваряне, пред бранша стои още едно предизвикателство - да намери кой да работи в тези заведения. Над 35 000 души и то квалифициран персонал, трайно са напуснали сектора. Данните са на Министерството на труда и социалната политика.
Готвачи, сервитьори и бармани масово са се насочили към индустрията, строителството и дори транспорта. В сектора смятат, че могат да върнат отново кадрите като предложат сигурност и добро заплащане. А за летния сезон вероятно ще се търсят работници от други страни, съобщава БНТ.
През последните три години Йордан е работил като готвач. След първото затваряне на заведенията става служител във фитнес. А негови колеги са започнали в строителството, в транспорта или в големи предприятия. В момента среща десетки обяви за работа в кухня, но не смята да кандидатства.
Йордан очаква и драстично по-ниски заплати в бранша, докато бизнесът си стъпи на краката.
Тепърва ще има обяви, когато започне официално да се работи, имайки предвид, че едно голямо предприятие дава петдневна работна седмица през деня и един нискоквалифициран готвач той взима такава сума, каквато може да взима в същия завод, защо трябва да работи като готвач? Той си прави сметката, че там ще е по-подсигурен и ще е целогодишно, нали така, смята Николай Баруков собственик на ресторант.
От браншовата организация и ресорното министерство имат резервен вариант да внасят работници от чужбина.
Ние реално, за да стигнем някакви по-нормално качество на обслужването ние тези 35 000 души да ги набавим от някъде и лека полека да да си ги върнем, обяснява Еньо Енев председател на БХРА.
В бранша са категорични, че за да си върнат персонала, ще предложат добри заплати, защото, ако се въведе почасово заплащане, това също може да откаже кадрите.