Общият доход средно на лице от домакинство през април 2009 г. е 304.36 лв. и спрямо същия месец на 2008 г. нараства с 8.3%, сочат данни на националната статистика.
Основната част от този доход на домакинствата се формира от получаваната работна заплата и пенсии. Техният относителен дял в общия доход за месеца е 79.9%. Общото за тях е, че в абсолютна стойност
продължава тенденцията на увеличение, която се
наблюдава и при направените сравнителни анализи за първите три месеца на тази година.
Наблюдава се известно изменение в структурата на общия доход по отношение на източниците, които го формират, както следва: На първо място работната заплата, като основен източник на доход на домакинствата, нараства и достига 160.40 лв. средно на лице от домакинството, което е с 7.8% повече спрямо същия месец на миналата година. Относителният дял на работната заплата в общия доход е 52.7%. Вторият по значение източник на доходи за българските домакинства са доходите от пенсии. Относителният им дял в общия доход се увеличава с 4.7 процентни пункта и съставлява 27.2% от него. За сравняваните едноименни месеци доходите от пенсии нарастват - от 63.28 лв. на 82.64 лв. средно на лице от домакинство или с 30.6%.
През април 2009 г. доходите от самостоятелна заетост намаляват спрямо същия месец на миналата година - със 17.4%, като достигат 20.15 лв. средно на лице от домакинство. Техният относителен дял в общия доход също намалява - с 2.1 процентни пункта и заема 6.6% от неговата структура.
Другите доходи от социално осигуряване и социални помощи през април 2009 г. имат сравнително малко значение за формирането на общият доход на домакинствата. Те нарастват за периода с 45.2%, като достигат 10.22 лв. средно на лице, а относителният им дял се увеличава с 0.9 процентни пункта и представлява 3.4% от неговата структура.
През април 2009 г. относителният дял на паричния доход на домакинствата в общия доход почти се запазва, като достига 97.2% от него. Общият разход на лице от домакинство през април 2009 г. е 274.22 лв. и нараства спрямо същият месец на 2008 г. с 2.8%. Най-съществените пера при неговото формиране са разходите за храна и разходите за жилище - енергия, горива и вода, които представляват 52.5 % от всички разходи.
Измененията, които се наблюдават в структурата на общия разход са, както следва: Най-съществено перо от бюджета на българските домакинства са разходите за храна и безалкохолни напитки. През периода се наблюдава слабо увеличение на тези разходи - с 2.3% и през април 2009 г. те са 104.72 лв. средно на лице в домакинството. Техният относителен дял в общия разход слабо се понижава с 0.2 процентни пункта и достига 38.2%.
През април 2009 г. спрямо същия месец на предходната година разходите за дома (вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане) нарастват от 40.94 лв. през април 2008 до 47.91 през април 2009 г. средно на лице от домакинство. Делът им в общите разходи отчита увеличение с 2.2 процентни пункта и представлява 17.5% от него през април 2009 година.
Разходите за здравеопазване нарастват с 15.0% през април 2009 г. и възлизат на 14.36 лв. средно на лице. Делът им в общия разход е 5.2 %, което е с 0.5 процентни пункта повече спрямо същия месец на 2008 година.
Намаляват разходите за транспорт и съобщения със 7.6% и достигат 27.70 лв. средно на лице, а относителният им дял намалява от 11.2% на 10.1%. Увеличават се разходите за алкохолни напитки и цигари с
9.4 % и през април 2009 г. те възлизат на 12.56 лв. средно на лице от домакинството. Техният относителен дял в общия разход е 4.6 %, което е с 0.3 процентни пункта повече от април 2008
година.
Разходите за облекло и обувки намаляват със 7.0% и през април 2009 г. те са 9.06 лв. средно на лице. Делът им в общия разход също намалява от 3.7% на 3.3%.
Потреблението на основни хранителни продукти средно на лице от домакинство през април 2009 спрямо същият месец на 2008 г. се променя както следва: намалява потреблението на: хляб и тестени изделия
- от 9.2 кг на 8.8 кг, зеленчуци - от 4.2 кг на 4.1 кг и месни произведения - от 1.2 кг на 1.1 кг; увеличава се потреблението на: месо - от 2.7 кг на 2.9 кг, картофи - от 2.2 кг на 2.4 кг и плодове
- от 1.3 кг на 1.8 кг; не се променя потреблението на: прясно и кисело мляко, сирене, яйца, олио, зрял фасул и захар.