Яйцата се превърнаха в оскъден продукт в Европа след като изтече 12-годишният срок за модернизация на клетките в края на миналата година. В новите клетки кокошките би трябвало да имат повече
пространство. Според проучвания на ЕК, все още има около 46 милиона кокошки, държани в конвенционални клетки в 13 страни и яйцата на тези кокошки вече не са валидни за европейския пазар.
Заради новите регулации на Европейския съюз за големината на клетките за отглеждане на кокошки, се очаква цената на яйцата в страните - членки да поскъпва до Великден. Вече се наблюдава недостиг в
Германия и Австрия, където изкупуват предимно продукция от съседна Чехия, след като износът на полските бе спрян, съобщава БНР.
Новите цени на яйцата водят и до поскъпванена на други хранителни стоки. Според ирландската преса и във Великобритания има проблем с недостига на яйца, производителите не успяват да отговорят на
търсенето, което е довело до поскъпване и на яйцата, които не са пряко засегнати от новите европейски регулации.
Френските сладкари са поискали съдействие от правителството, след като няколко ферми са спрели продажбата на яйца, защото не са успели да изпълнят навреме изискванията за по-хуманно отглеждане на
кокошките. Това е довело до огромен ръст в цените на яйцата. Очакваното през април ново поскъпване на яйцата, заради поредния етап на модернизация на птицефермите в Чехия, ще се отрази на
продуктите на сладкарската и хлебната индустрия.
Цената на едно яйце в Чехия вече е над 5 крони или над 0,20 евро. През втората седмица на януари чешкото яйце е струвало 2,74 крони, отчете чешката статистика. В някои магазини могат да се купят и
за 7 крони или близо 0,30 евро за бройката. Ръст в цените отбелязва и яйченият меланж, който се използва при производството на сладкиши и хлебни изделия.
По данни на производителите, цената му отбелязва ръст от 45% - от 45 крони за килограм той вече се купува срещу 65 крони или 2,60 евро. Повечето пекарни се оказаха неподготвени. Реална е опасността
и от фалити, предимно на малки и средни предприемачи, алармират производители. Това би довело до загиване на производството на местните и регионални специалитети за сметка на унифицираните и
замразени продукти.
Чехия и Европейският съюз изпитват недостиг на яйца още от началото на годината. До 30 % спаднаха доставките на яйца в някои от веригите супермаркети в страната. Европейската директива за
по-комфортни клетки за кокошките до края на миналата година са изпълнили 80% от производителите на яйца. Така местното производство покрива само 60% от нуждите на пазара. Останалите 40% са внос.