Водката ще може да се произвежда само от спирт, добит след ферментация на ръж, пшеница, ечемик, картофи или друга земеделска продукция. Това гласят подготвени промени в закона за виното и спиртните напитки. Според текста алкохолните напитки не могат да съдържат синтетичен спирт.
Забранява се слагането на синтетичен спирт във всички видове водка, ракия, ром, уиски, джин, мастика, ликьор, текила, арак и саке. Остава възможността към спиртните напитки да се добавя вода, но при условие, че това не променя вкуса им. Друга новост в проекта е отпадането на ментовката от списъка със спиртни напитки. Тя е единствената алкохолна напитка, която излиза от списъка, показва справка между стария и новия текст. Така при производството на мента ще може да се слага синтетичен спирт, съобщи в. "Стандарт".
Ракия и мастика ще могат да се произвеждат навсякъде, а не само у нас, както предвижда настоящият закон. Така по рафтовете на магазините може да се появи ракия, направена в Сърбия, Македония или произволна страна от ЕС.
Според Бранимир Ботев от браншовата организация на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки няма как с национален закон да ограничаваме правото на производители от други държави да правят ракия. Причината е, че в Средна Европа има различни напитки, произведени чрез дестилация.
От икономическото министерство обаче не успяха да отговорят каква е причината да разрешим ракия и мастика да се казват и продукти, произведени извън България.
От Изпълнителната агенция по лозата и виното заявиха, че проектозаконът за виното и спиртните напитки ще регулира цялата материя, която в момента е регламентирана в голям брой подзаконови нормативни актове.
Целта на новия законопроект е да се въведат измененията от европейското право след реформата в областта на сектор „Вино", както и измененията, направени в областта на сектора, свързан със спиртните напитки, с цел постигане на по-висока степен на контрол и защита на потребителите, предотвратяване на измамни практики и постигане на прозрачност на пазара и честна конкуренция при производството на спиртни напитки, гроздо- и винопроизводството.
За целите на българските производители и потребители, съобразно наложени добри традиционни практики, този закон установява специфични определения и изисквания за ракия, мастика, както и дестилатите за тяхното производство, които са изцяло хармонизирани с изискванията, установени в Регламент (ЕО) № 110/2008 на Европейския парламент и на Съвета на Европейския съюз. Тези определения подчертават традиционния характер на българските напитки и по-специално на ракията.