Узаконяване на домашното производство на бира, така че тя да е с равни права с виното - това предвижда законопроект, подготвян от депутатката от ПП-ДБ Даниела Божинова.
Разрешаване на производството на бира в домашни условия и съхраняване на до 100 л наведнъж, а напитката да не се облага с акциз, предлага в законопроекта си Божинова. Текстът е готов и чака становище от финансовото министерство, а наесен ще бъде внесен официално в парламента. Става въпрос обаче за консумация единствено у дома, а не с търговска цел.
Според сегашното законодателство правенето на бира в домашни условия не е нелегално, но не е и позволено.
То би трябвало да се урежда от Закона за акцизите и данъчните складове, където са определени и условията за варене на ракия и вино у дома, както и дължимите акцизи за това. Там е вместена и “малка независима пивоварна” - тя трябва да е регистрирана от фирма, да работи отделно от големите производители и да произвежда до 20 000 000 литра малцови напитки годишно. Липсва обаче регулация за домашните ентусиасти.
“Домашното пивоварство е хоби и култура “Направи си сам”, която тепърва се развива в България може би през последните 10 години.
Все повече хора решават да се пробват с домашно пивоварство - оказва се, че са може би 2000”, разказа Божинова пред “24 часа”.
Тя самата не е била запозната с проблема, преди да стане депутат през април. Тогава обаче хора от бранша я потърсили, представили идеите си и тя ги припознала.
“Изрично трябва да стане ясно от текстовете, че може да има домашно пивоварство, човек да си приготвя вкъщи бира за собствена консумация, подчертавам - не с цел продажба. В това е голямата разлика - в количествата и в това, че не е комерсиално и че такова производство не следва да дължи акциз”, обяснява депутатката.
Тя разказва, че в повечето европейски страни е такъв режимът. В някои от тях има и тавани, например в Турция, където максимумът на годишно производство е до 3,5 хектолитра бира. На други места - като в Чехия, са пък дори 20.
В края на юли провежда среща с представители на Агенция “Митници”, с които да обсъдят промените, какво е допустимо и каква е практиката в другите страни. Според нея промените ще улеснят и работата на агенцията, тъй като именно тя е отговорна за проверките на домашните пивовари.
“Решихме след срещата с митницата, че ще се сложи ограничение, че един домашен пивовар не може да държи повече от един хектолитър, или 100 л приготвена бира, като това не е обвързано със срок. Прецени се, че при едно варене се правят към 30-40-50, пряко сили 100 л, и затова не би следвало да има повече от 100 л вкъщи, ако някой му изпрати проверка”, обясни Божинова.