Ветеринарните инспектори от регионалните структури на Държавния ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК) към Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) започват масови проверки на предлагането на
риба и рибни продукти в периода около големия празник Никулден. Генералният директор на НВМС д-р Йордан Войнов разпореди извършването на проверки в цялата страна за продажбата на риба и рибни
продукти на открито и в супермаркетите, магазините и борсите, търгуващи с такива продукти. Инспекторите проверяват документите за регистрация, за произход на храните, етикетирането, годността,
спазването на ветеринарно-санитарните и хигиенни изисквания и разрешителните за временен обект за продажба на риба на открито.
Инспекторите от ДВСК припомнят, че рибата, която се продава във временните обекти за продажба на риба на открито, трябва да се съхранява в касетки с лед, като разтопеният лед не трябва да остава в
контакт с продуктите. Не повече от два дни може да се съхранява рибата при температура от 1 до 5 градуса. Необходимо е преди да бъде поставена в хладилно съоръжение, рибата да бъде охладена в
лед.
Най-честите нарушения около празника обикновено са свързани с пропуски в документите за произход на продуктите, липса на разрешителни за временен обект за продажба на риба на открито и неспазване
на изискванията за съхранение на рибата и рибните продукти. Според Закона за ветеринарномедицинската дейност за продажба на риба без необходимите разрешителни за постоянен или временен обект и за
неспазване на температурния режим на съхранение санкцията е на стойност 150 лв. Липсата на документи за произход се санкционира с глоба между 100 и 3 000 лв. в зависимост от това дали нарушителят е
физическо или юридическо лице и дали изискванията са нарушавани системно. За продажба на продукти от животински произход с изтекъл срок на годност санкцията може да достигне и до 5 000 лв.,
съобщава пресцентърът на Министерството на земеделието и храните.