Инспектори на Агенцията по безопасност по храните гледат под лупа ресторанти и заведения за хранене по Черноморието. От миналата седмица във Варна и Бургас са командировани експерти от вътрешността на страната, които да подпомагат служителите в Областните дирекции по безопасност на храните в морските градове.
От ведомството отчитат, че към момента са били извършени общо 519 проверки в 231 заведения за обществено хранене, 151 обекти за търговия с храни, 93 временни и сезонни обекти и 44 предлагащи услугата „all inclusive”.
Резултатите от проверките показват, че най-честите нарушения са свързани с липса на регистрация по смисъла на Закона за храните, с пропуски при етикетировка на предлаганите храни, както и с персонал без лични здравни карти и други.
Към момента са били съставени общо 39 предписания и 8 акта за установяване на административно нарушение. От структурата отчитат, че няма затворени търговски обекти или такива с временно преустановена дейност.
В края на юни пък от Комисията за защита на потребителите (КЗП) обявиха, че започват масирани проверки на нощните заведения по морето. Основната част от инспекциите ще бъдат насочени към качеството на предлаганите алкохолни напитки. Това обяви тогава председателят на комисията Димитър Маргаритов.