Промени в нормативната база, които да предвиждат периодични прегледи на персонала в кухните на заведения за обществено хранене, предложагат от Българската агенция по безопасност на храните.
Предложението се прави заради случаите на хранителни отравяния в страната, включително и с последния инцидент от Кюстендил, при който пострадаха близо 40 деца от „зелено училище”, коментира Йордан
Войнов, директор на агенцията.
По думите му има сериозни пропуски в нормативната база, съобщава bTV. Към момента изискванията са микробиологичното изследване за персонала в ресторантите да се прави веднъж - при постъпване на
работа.
Войнов отбеляза и още един пропуск, заплашващ хигиената в кухните на заведенията - пропуска се рентгеновото изследване при прегледите за издаване на здравна книжка, а само така може да се установи
начилието на туберкулоза. Според Войнов работодателят трябва да поема тези изследвания, тъй като така гарантира сигурността на хората, които посещават заведението му.
Според Йордан Войнов е необходима и друго промяна в наредбите – за храенето на деца извън училищните столове и детските градини. „В момента има правила за храненето на подрастващите в училищата и
детските градини, а храненето в хотелите и зелените училища не е регламентирано”, заяви експертът.