Канцерогенни ли са кока-колата и пепсито?

09.03.2012 | 17:44
по статията работи: Ралица Стоянова
Coca Cola и Pepsi променят рецептата си заради оцветител. EFSA твърди, че трябва да пием по 1000 кена на ден, за да има риск за здравето ни
Канцерогенни ли са кока-колата и пепсито?
Снимка: Sxc.hu

Компаниите Coca-Cola Co и PepsiCo Inc променят рецептите си, по които правят така популярните си напитки. Причината за това е нов закон, приет в щата Калифорния. Според него продуктите съдържат над допустимото съдържание на оцветител, който е канцерогенен, съобщава ibnlive. По тази причина напитките трябва да имат надписи с предупреждение, че причиняват ра.

Производителите на освежителните напитки прибягват до промяната на формулата, за да я пригодят към новите изисквания. За момента обаче Coca-Cola Co и PepsiCo Inc са пуснали новите продукти само в Калифорния.


Европейската служба за безопасност на храните (EFSA) обаче твърди, че карамеленият оцветител, използван във хранително-вкусовата и безалкохолна индустрия, е безопасен. Становището е, че наличието на 4-MEI в карамеления оцветител не представлява заплаха за здравето на потребителите, информират от асоциацията на производителите на безалкохолни напитки у нас.

През ноември миналата година Министерството на здравеопазването в Канада също оповести, че веществото 4-MEI, което се открива в някои карамелови оцветители, „не представлява риск” за потребителите. Американската агенция по безопасност на храните и лекарствата (FDA) одобри карамела като оцветяваща съставка и го вписа като „общопризната безопасна хранителна съставка”.

Потребителят трябва да консумира 1000 кена безалкохолна напитка дневно, за да достигне до дозите посочени в изследването”, като тази консумация трябва да продължи през целия живот, ксперти от Американската агенция по безопасност на храните и лекарствата по отношение на изследване на Център за научни изследвания в обществен интерес (CSPI), свързващо карамела с повишен риск от ракови образувания при гризачи.

4-MEI се формира в определени храни като карамела например по време на процесите на топлинна обработка. Минимални количества от веществото могат да бъдат открити в голям брой храни и напитки като хляб и тестени изделия, кафе, бира, соев сос и други.


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 18.12   218 пр.н.е. – Втора пуническа война: Картагенският военачалник Ханибал разбива римляните в битка при Требия. 1398 г. – Тюркският предводител Тамерлан покорява...