До оскъпяване на качественото вино може да се стигне вследствие на разпоредбите на новия Закон за виното и спиртните напитки. Това заяви за Дарик радио Божидар Боев - председател на лозаро-винарската камара в Силистра.
Новите текстове изискват виното да се прави единствено от грозде, а допустимите количества допълнителна захар са 1,5 грама за литър. По-голямата част от бранша изобщо не иска да коментира новите текстове, макар и от Агенцията по лозта и виното да са категорични, че текстовете са съгласувани с винопроизводителите.
Виното да се произвежда само от грозде, а добавянето на захар да става само при нужда. Това е записано в проектозакона за виното и спиртните напитки. По думите на Боев има много сортове, които не могат да достигната нужната сладост и се налага добавяне на захар.
Инж. Красимир Коев от ИАЛВ обясни философията на закона по друг начин: "Този, който набере по-качествено грозде, произведе по-хубаво вино, да има по-голяма реализация и по-голяма печалба. А не както досега имаше едни вратички в закона, които на базата на ароматизирани напитки с вкус на еди- какво си, с аромат на еди-какво си...".
Божидар Боев обаче бе категоричен, че у нас се произвеждат качествени вина, но те не могат да издържат на ценовата конкуренция на испанския и чилийския внос, информира Dariknews.bg.
Стоил Атанасов от сдружението на казанджиите пък коментира, че хубаво домашно вино може да се купи за 3 лева на литър и е от истинско грозде. По отношение на ракията той обясни, че под 40 градуса е патокът, а не хубавата ракия. "Над 40 градуса е хубавата ракия", твърди той.