"Един от проблемите, който е в основата на сегашното трагично състояние на млечния сектор е, че всички български фермери, които отглеждат животни са принудени да продават млякото си само на 249 мандри. Държавата трябва да изпълни европейските изисквания и да даде равен шанс на всички фермери да преработват и законно да продават мляко, сирене, кисело мляко, месо, яйца, сладка", апелират от коалицията „Чиста храна, честен поминък". Настояват спешно да се разработи и приеме наредба за преработка във фермата и за директни продажби на храни, произведени във фермата.
"Ще предоставим на държавата необходимата експертна помощ за това, включително и от водещи европейски страни", обещават от коалицията. Според тях потребителите ще могат да избират и да купуват качествени продукти с регламентиран произход, не замърсяват околната среда и осигуряват достойно заплащане на фермерския труд.
„Качеството на млякото не зависи от размера на фермата". Качеството зависи от създадени условия за отглеждане на животните, доене и транспорт, ветеринарния контрол, както и от мотивацията на
фермера за развитие и инвестиции във фермата.
Не е вярно, че малките ферми произвеждат некачествено мляко. Вярно е обаче, че тяхното мляко се изкупува най-евтино с мотива, че е некачествено. От общо 120 000 ферми „качествените" според НВМС са
само 1708, заявяват от сдружението.
"120 000 ферми са "закрепостени" към 249 мандри. Според действащото национално законодателство нито една от тези ферми не може да продаде и един литър мляко, освен на одобрените изкупвачи и то само на един от тях. Всички, които продават мляко, сирене, кисело мляко от фермите си го правят нелегално и ги грози глоба", смятат от Чиста храна, честен поминък” и подчертават, че: "във вскички останали европейски страни има специално законодателство, което позволява на фермерите да преработват продукцията си във фермата и да я продават законно на крайни клиенти, ресторанти и магазини. За да получат това право трябва да спазават стриктно изискванията за хигиена и безопасност на храните. Това обикновено са малки ателиета за преработка, често с размерите на една стая. Във Франция например, 101 988 ферми (15 % от всички ферми) преработват и продават част или цялата си продукция директно. Регламент 852 на ЕС от 2004 г. приканва националните правителства да разработят отделни гъвкави изисквания към преработката на храни във фермите и директните продажби. Последни се подчиниха румънците - преди 2 години въведоха такива норми. България е единствената страна от ЕС, която не е въвела такива изисквания.
От коалицията са направили специален филм за дейността на френско стопанство със заглавие: "Какво ще кажете да направим сирене". Целта на материала е да покаже за предимствата на производството във фермата. Видеото може да изтеглите оттук .