Два свои продукта защитава Кипър като традиционни за страната пред Европейския съюз. Процедурата по признаването на защитен произход за прочутото сирене халуми е пред своя завършек, докато битката
за зехтина тепърва ще започва, съобщава БНР.
Европейската комисия ще вземе окончателното решение по регистрацията на сиренето халуми като продукт със защитен произход, който може да се произвежда единствено в Кипър, през 2013 година, съобщи
министърът на земеделието Димитрис Елиадис. След продължила години процедура се очаква комисията да одобри традиционния кипърски млечен продукт.
Халуми е много характерно сирене, защото се прави от смес от овче и козе мляко, като някои производители слагат и краве мляко. То е един от основните експортни продукти на Кипър. През изминалата
година средиземноморската страна е изнесла халуми с 15 на сто повече отколкото през 2009 година. Стойността на това количество вече надвишава 40 млн. евро.
В същото време депутати призоваха правителството да започне активна промоционална кампания и да поиска от Европейската комисия признаването на защитен произход и за кипърския зехтин. Според
инициаторите трябва да се защити високото качество и специфичните характеристики на маслиновото масло на острова, което е едно от най-добрите в Средиземноморието от древни времена.