"Установяването на източника на заразата с Ешерихия коли може да отнеме от дни до седмици. Много често обаче никога не се открива източникът." Това заяви в интервю за БНР д-р Клаудия Щайн, директор на отдела за здравна информация и изследвания на данни в Световната здравна организация (СЗО).
"Много често сме разочаровани и не откриваме конкретния продукт, който пренася бактерията. Това е така по две причини. Първо, защото питаме хората какво са яли, но ако става въпрос за десет дни назад, повечето не си спомнят добре. Втората причина е, че за да докажеш научно кой е източникът, ти трябва да вземеш проби от съответната храна и да я изследваш. Понякога това става и ние анализираме данните, но в повечето случаи заразената храна вече е изхвърлена и информацията идва само от спомените на хората за това какво всъщност са яли."
Д-р Щайн посочи, че досега в СЗО е докладвано за около 1800 случая на заразявания. "Но това са случаите, за които е докладвано. Ние не знаем реалният брой на заразените", отбеляза тя.
По думите й, в 11 държави са регистрирани случаи на вируса. "Тази бактерия се среща много често в сурови зеленчуци, особено ако те не са измити добре. Източникът обаче може да е и друг - мляко или месо. Тази бактерия живее в червата на животните и хората. Така че практически може да е от всякакви храни, но най-вероятно става дума за пресни продукти." Д-р Клаудия Щайн препоръча да се спазва хигиена, защото няма храна, която да е напълно чиста от бактерии или други зарази.
"Не съществува сто процента безопасна храна", категорична е тя.