Консервите в търговските мрежи ще поскъпват. Това заяви за Дарик председателят на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци Константин Ламбрев. Според него енергийните разходи, които се увеличиха от началото на юли, формират между 10 и 16 на сто от стойността на крайния продукт.
Все повече хора предпочитат да купуват продукти от по-ниския ценови клас, които съдържат вещества, които не са толкова полезни за хората - например, с повече консерванти или нишесте за сгъстител на лютеницата. Ламбрев обясни: "Нормално е търговските вериги да оказват натиск върху производителите, за да бъдат по-конкурентни. Нормално е производителите да се борят с този натиск и да искат по-добри условия, за да бъдат пък те по-конкурентни. Някъде по средата трябва да се намери златната среда. Проблемът по-скоро го намирам в друго изражение - търсят се продукти в по-ниския ценови сегмент. Хората по-малко обръщат внимание на съставките".
Евтините домати тази година закъсняват. Поне още две-три седмици ще трябва да почакаме, докато излязат зеленчуците за туршия. Който иска да затваря буркани със зимнина в момента, трябва да си купи домати за салата. Цената им обаче е доста солена и килограмът излиза 1,50-2 лева, съобщи в днешния си брой вестник "Стандарт".
Обикновено по това време на годината има достатъчни количества домати за консервиране, но този сезон реколтата изостава с 15-20 дни. Това каза още Ламбрев. Според него консервните домати засега се очаква да се купуват на цени както миналата година.
В различните райони на страната обаче ситуацията е много различна. Ако на дадено място има достатъчно домати и те са с добро качество, то на 50 километра оттам може реколтата да е съсипана. Това много зависи от условията за напояване, коментират производителите. Според тях тази година себестойността на продукцията е по-висока по няколко причини.