Действията на асоциацията Слоу фуд (Slow Food - Бавно хранене), основана преди 25 години в Италия в подкрепа на "доброто, екологично чистото и правилното хранене", се разрастват благодарение на икономическата криза, твърди създателят на движението Карло Петрини, цитиран от Франс прес и БТА.
Петрини основава Slow Food през 1986 година в района на Торино като реакция на откриването на първите заведения бързо хранене (Fast food) в Италия. Днес организацията има над 100 000 членове в над 160 държави.
"Гражданското общество е толкова заинтересовано от нашите тематики, тъй като в момента сме изправени пред три едновременни кризи: финансова, екологична и енергийна", поясни пред АФП Петрини в кулоарите на второто европейско кулинарно изложение
Евро густо (Euro Gusto), организирано от международното движение в град Тур (Централна Франция). "Ние изразходваме много повече енергия, отколкото
произвеждаме и това е особено показателно за храненето: Не може да се произвежда, като се изразходва два пъти повече енергия, земята не е неограничен ресурс", каза той.
"Човешката лакомия съсипа плодородието на почвата, водата, биоразнообразието и в същото време живота на много малки производители", отбеляза италианецът, който бе топло посрещнат на различните щандове, представящи редки продукти, които Slow Food се бори да спаси, като зелето от Лориан (Франция) или шафрана от Талиуин (Мароко).
Този уикенд в изложбения парк в Тур широката публика има възможност да опита екзотични продукти с качество, да поговори с техните производители и да подкрепи различни демонстрации на готвачи, както и да дегустира вина.
"Трябва да подпомогнем истинските играчи в устойчивото земеделие, а именно малките и средните селски стопанства", подчерта Карло Петрини.
В началото на октомври Slow Food, която има образователни проекти за градските деца, подкрепя дребни фермери в Африка и помага на производителите на сирене в Европа да развият дистрибуторска мрежа за продуктите си, се присъедини към битката за аграрна реформа в ЕС.
След като министрите на ЕС започнаха подготовка за реформиране на Общата селскостопанска политика - програмата за подкрепа на фермерите на стойност 55 милиарда евро годишно, Slow Food предлага да помогне на дребните земеделски производители и да върне младите хора към земята.
Тази мярка бележи нова стъпка за организация, която е по-известна с насърчаването на консумацията на сирене от непастьоризирано мляко, на сезонни зеленчуци и на местната кухня.