Целебни съставки от български охлюви, отгледани във фермите на Националния охлювъден клъстър /НОК/, са 26 пъти пъти по-скъпи от легендарното българско розово масло. Това съобщи днес Симона Моллова, главен консултант на НОК.
Себестойността на тези съставки, намиращи с в слузта на охлювите, е 130 евро за грам, посочва Павлина Долашка от Института по органична химия при БАН, която ръководи научния екип по изследване свойствата на продуктите от български охлюви, добити в НОК.
Максималната цена на нашето розово масло на международните пазари е достигала 5000 евро за килограм, което значи 10 лв. за грам. Досега съставките на охлювите са били използвани само в кремове, които лекуват белези от прорезни рани и шарки. Антибактериалното действие на секрета на охлювите се тества в болница в София и в Клиника по урология в Тюбинген, Германия, където се лекуват тумори на пикочните пътища и бъбреците.
Екстракт от месо на охлюви, което е изключително богат на пептиди, се препоръчва за засилване на имунната система, особено за хора, които работят при голямо натоварване, и спортисти, коментира Долашка.
За работатът си екипът на института получава финансиране от Германия, Италия и Белгия, информира БТА.