Натрупаният през годините излишък подби цените на вината в Нова Зеландия и принуди мнозина винари да затворят вратите на предприятията си. Лозарите в региона, които въпреки всичко устояха на трудните времена, вече виждат знаци, че индустрията се възстановява и се надяват, че производителите в страната са научили урока си, съобщава БГНЕС.
Сортът совиньон блан днес представлява близо половината от новозеландското производство на вино. Въпреки, че за мнозина производители това е огромно постижение, бумът на бялото вино имал своята цена. През последното десетилетие производството в страната се утроило, в резултат на което за периода от 2008 до 2010 цените на вината се понижили с до 40%. "Беше ясно, че все някога ще се случи. Имам предвид, че до онзи момент ние определяхме цените на всички големи пазари като Великобритания, например", сподели пред репортери местна лозарка.
Тонове грозде внезапно започнали да се продават на значително по-ниска цена, в резултат на което мнозина производители започнали да продават продукцията си на търговци на едро от Острова. След известно време това се отразило и на потребителите, които започнали да купуват вина с много по-ниско качество за рекордно ниски цени. "Направиха го, защото бяха отчаяни. Те просто получиха предложение, което някои от тях приеха, защото нямаха друг избор. Те просто искаха да продължат бизнеса си", заяви още новозеландката.