Месните продукти ще поскъпнат след Нова година между 4% и 5% заради увеличаването на цената на електроенергията. Това прогнозира Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите, в ефира на БНР. На този етап не е обсъждан протест.
"15% от нашите производствени разходи са електроенергия. Няма как при предстоящото повишаване - от 80 лв. в момента ще стане 105 – 110 лв. след Нова година – няма как да не поскъпнат", каза той и подчерта, че към момента в бранша се стремят да свият разходите. Все пак той се надява да няма фалити на фирми. По думите му е важно да няма шокови и непредвидени поскъпвания.
Темата коментира и Марияна Кукушева - председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. "Очаква ни една тежка и непредвидима година, ако продължаваме по същия начин. То не е само токът, очакваме цената на газа, тол-такси, винетки", каза тя. Кукушева акцентира, че 10% от стойността на всяка закуска и всеки хляб е електрическа енергия.
"При всички случаи, даже поглеждайки върху бюджет 2019, където има заложена около 4% инфлация, става ясно, че стандартът на живот в България от гледна точка на цените ще продължи да гони европейските такива. Въпросът е ние да удържим като бизнес и да се опитваме да покачваме заплащането на работниците. Независимо че хлебарите се превърнаха в защитена професия, желаещи да работят в бранша трудно се намират", заяви тя. Кукушева подчерта, че тази година цената на брашното се е повишила с 35%. "Цената на енергията ще се отрази и при мелничарите и тези 35% към днешна дата очакваме да бъдат коригирани с посока нагоре от 1 януари", каза тя.