Министерството на земеделието подготвя изисквания за съдържанието на месото в колбасите

29.05.2018 | 12:40
по статията работи: econ.bg
Предвижда се кренвиршите да имат минимум 50% месо. Подобни ще са изискванията за наденицата и другите видове колбаси. За каймата съдържанието на месо ще трябва да е поне 70- 80%
Министерството на земеделието подготвя изисквания за съдържанието на месото в колбасите
Снимка: БГНЕС

Министерството на земеделието разработва нови изисквания за колбасите, за да се избегне двойният стандарт. Проектонаредбите предвиждат да бъде описано точното съдържание на месо в колбасите, съобщава "Нова телевизия". Промени се готвят и за други продукти.

Предвижда се кренвиршите да имат минимум 50% месо. Подобни ще са изискванията за наденицата и другите видове колбаси. За каймата съдържанието на месо ще трябва да е поне 70- 80%. Все още не е решено дали ще има изисквания и за безалкохолни напитки, шоколади и други видове храни.

За да е сигурно, че кренвиршите, луканката или пък наденицата са от месо, от земеделското министерство ще предвидят конкретни изисквания за всеки продукт. На пазара ще останат и другите продукти – с по-малко месо или пък съвсем без месо.

"Чрез документацията на производителите, която се изисква в момента за всеки продукт, трябва да има разработена техническа документация и да е упоменато количеството на всички съставки, които се съдържат в продукта. В тези документи трябва да е предложен и метод за анализ, по който тези съставки се установяват", обясни д-р Димитър Димитров от министерството на земеделието в ефира на "Нова телевизия".

Той каза, че в момента не може да се каже с точност процентът на месо, който ще бъде задължителен за всеки месен продукт, като посочи за пример Великобритания, където наденицата съдържа минимум 32% свинско месо, а ако на етикета е написано съдържание на телешко месо, то трябва да бъде не по-малко от 30% телешко месо.

Месопреработвателите приветстват промените, защото конкурирането с по-евтините продукти, в които месото е минимално или пък съвсем липсва, е трудно.

"В стандарт "Стара планина", който въведохме около 2014 г., са описани изискванията какво трябва да бъде количеството на месото в колбасите. Така че във всички колбаси има месо според техническата спецификация и документация на дадената фирма. Няма продукти с 1% месо", коментира в ефира на "Нова телевизия" Атанас Урджанов, председател на управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България.

По думите му за производството на колбасите се използват лед и вода, а соята също е разрешена. Според производителите един от ориентирите в момента трябва да е цената и допълват, че е илюзия, че някои продукти са евтини, ако са пълни с боклуци.

Очаква се изискванията за съдържанието на месо в наденицата да са ясни следващата година.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 22.03   235 г. – Максимин Трак е провъзгласен за римски император. 238 г. – Гордиан I и неговият син Гордиан II са провъзгласени за римски императори. 1136 г. –...