НС одобри по-висок акциз за газьола и керосина*

15.11.2011 | 15:20
по статията работи:
Промяната влиза в сила от догодина. Бюджет 2012 влиза утре в пленарна зала
НС одобри по-висок акциз за газьола и керосина*

*Информацията е актуализирана към 16.45 ч.

Законопроектът за държавния бюджет на Република България за 2012 г. е първа точка за утрешното редовно заседание на Народното събрание.

Това става ясно от предложената от ПГ на ГЕРБ проектопрограма. В нея са също първото четене на законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2012 г. и на държавното обществено осигуряване 2012 г.

Догодина ще бъде увеличен акцизът върху газьола и керосина. Намалява се акцизът за бира, внасяна от независими малки пивоварни

По-рано днес парламентът реши от догодина да бъде увеличен акцизът върху газьола и керосина и да бъде въведена положителна акцизна ставка върху природния газ. Това стана с гласуваните на първо четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове, внесени от Министерския съвет.

За газьола и керосина ставката скача от 615 на 630 лв. за 1000 литра; за природния газ, използван като моторно гориво, става 0,85 лв. за 1 гигаджаул. Според гласуваните изменения акцизът за природен газ, използван като гориво за отопление, ще бъде 0,10 лв. за 1 гигаджаул; за природния газ, използван за битови нужди по смисъла на Закона за енергетиката - 0 лв. за гигаджаул, информира БТА.

Увеличаването на акцизните ставки на газьола и керосина е продиктувано от поетите с Договора за присъединяване на Република България към ЕС задължения за поетапно повишаванена акцизните ставки за тези продукти, според мотивите на вносителя.

Депутатите намалиха акциза за бира, внасяна у нас от независими малки пивоварни, регистрирани на територията на друга държава-член на ЕС. Според правителството така се създава възможност за еднакво прилагане на намалената ставка за бира, произведена от "независима малка пивоварна", без оглед на това, дали тя се намира на територията на страната или на Общността.

Собственици или наематели на малки обекти за дестилиране, предназначени за производство на ракия /пунктове за изваряване на ракия/, могат да бъдат лица, регистрирани по Търговския закон, Закона за кооперациите или по законодателството на държава-членка на Европейския съюз, или на друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство.

Променят съществуващото понятие настаняване

Намалената ставка на ДДС от 9 на сто ще се прилага при настаняване, предоставяно в хотел, средства за подслон, в места за настаняване или в туристически хижи, а не при настаняване от хотелиер, както е в момента. Това предвиждат промените в Закона за ДДС, приети на първо четене от парламента. По този начин всички потребители на услугата се поставят в еднакво данъчно положение, посочва в доклада си парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Предложеното изменение води до промяна на досега съществуващото понятие "настаняване" с цел да се ограничи прилагането на намалената ставка при доставка на обща туристическа услуга от туроператор. Физическите лица, упражняващи независима икономическа дейност, могат да останат регистрирани по ДДС за целия период на упражняваната дейност от момента на заличаване на търговската им регистрация, без да преминават през процедура на дерегистрация, съответно облагане
на активите и нова регистрация.

Предлага се отпадане на разпоредбата, съгласно която данъчната основа на доставката на урегулирани поземлени имоти и на нови сгради не може да бъде по-ниска от данъчната основа при придобиването на стоката или от нейната себестойност.

Правителството предлага и изменение, свързано с правото на приспадане на данъчен кредит при внос на стоки втора употреба, които не са произведения на изкуството, колекционерски или антикварни предмети. В момента правото на приспадане на данъчен кредит в този случай се отлага до момента на последващата доставка, а с промяната то ще може да се упражни по общия ред.

Депутатите приеха промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс

По-рано днес депутатите приеха на първо четене промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, свързани с административното сътрудничество между държавите членки на ЕС в областта на събирането на вземания от данъци и такси.

Измененията транспонират нова европейска директива в тази посока. Взаимната помощ се изразява в правото на запитваща държава членка - за случаите и при условията, определени в директивата да отправи искане за информация, уведомяване, събиране и обезпечаване на вземания, както и задължението на запитаната държава членка да извърши всички необходими действия, свързани с това.

С промените се разширява обхватът на взаимната помощ при събиране на вземания от данъци и такси, както и на лицата, по отношение на които ще се извършва взаимната помощ - всички физически и юридически лица, както и всички форми на правни сдружения, установени на територията на ЕС, посочва в мотивите си вносителят - Министерският съвет.

Предоставят се по-широки възможности за събиране и обезпечаване на вземания чрез подаване на искане за взаимна помощ до друга държава членка, дори средствата за събиране на вземанията в запитващата държава да не са напълно изчерпани.

Създава се възможност длъжностни лица от запитваща държава членка да присъстват и да подпомагат извършването на действията в административните и съдебните производства в запитаната държава членка. Също така става факт и режим на обжалване действията на запитания и запитващия орган в процеса на събиране на вземанията, както и режим за защита на информацията, която се обменя в рамките на взаимната помощ.

Към момента в Националната агенция за приходите действа Централно звено за връзка, което по силата на предложените промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс ще изпълнява функциите на запитващ и запитван орган съгласно разпоредбите на директивата.

Също днес беше взето решение, че се освобождават се от задължение да подават годишна данъчна декларация лицата, които през годината са придобили само доходи от трудови правоотношения и не дължат допълнително данък или няма да ползват данъчни облекчения.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...