30% ръст при продажбите на ядки се очакват за празниците, въпреки кризата, сочат прогнози на производителя на ядки "Чипи".
Българинът е традиционалист и затова на постната празничната трапеза задължително присъстват и ядки. Те успешно заместват месото и млечните продукти, защото са много богати на белтъчини.
Въпреки че у нас най-много се консумират фъстъци и слънчоглед, по Коледа хората са склонни да дадат повече пари за по-скъпи ядки като бадеми, лешници и кашу. Тогава са предпочитани и по-големи опаковки от минимум 100 гр. Веднъж отворен обаче, пакетът трябва да се съхранява на сухо и хладно място, без достъп на слънчева светлина.
За предпочитане е и самите опаковки да са непрозрачни, за да запазят ядките полезните си свойства, припомнят от компанията.
Според проучване на GfК 80,1% от българите консумират ядки поне веднъж седмично.
Кашуто, бадемите и лешниците се свързват с по-високо качество на живот и се смятат за отлично мезе на силните спиртни напитки. Според данните от изследването фъстъците са най-предпочитани като мезе за бира.
Най-много ядки - 28,7%, се консумират с партньора. Предпочитано място за консумация е - вкъщи 57,2% и улицата - 11%.