*Информацията е актуализирана в 19:05 часа
При изследване на проби от продукти "Стара планина" в референтна лаборатория в Германия са констатирани положителни резултати за наличие на соя. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на извънредна пресконференция в МЗХ.
Продуктите бяха изпратени за изследване в Германия от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС), за да се потвърди установеното от наша лаборатория наличие на соев протеин.
Положителен резултат при изследването на германската лаборатория по качествен метод (PCR) са дали колбас "Майстор Цветко" на фирма "Лалов и Вачев" ЕООД - Враца, кебапче на "Унимес" АД - Монтана и кренвирши на "Кен" - Стара Загора.
Резултатът на карначе на фирма "Сами -М" - Перник, е отрицателен.
При количествения метод (LISA) обаче всички проби са под прага от 0,1%, над който съдържанието на соя се смята за алергенно.
Ниският процент на съдържание доказва, че фирмите не са влагали умишлено соя в продуктите си, най-вероятно нищожно количество е попаднало в продуктите чрез подправките, посочи министър Найденов.
Той заяви, че лицензът на фирма "Сами М" за производство на "Стара планина" ще бъде възстановен веднага, а за останалите фирми ще се изчака докладът от комплексната проверка на НВМС в предприятията, който се очаква в понеделник.
След среща с министър Найденов, Асоциацията на месопреработвателите се ангажира да изгради за своя сметка в България лаборатория за количествено изследване на наличие на соя в месните продукти. Държавата ще я акредитира.
На работна среща между бизнеса и ветеринарната служба другата седмица ще се обсъди промяна в стандарта "Стара планина", с която да се определят минимални допустими количества на соя в продуктите, които не са алергенни. За целта ще се проучи нормата за това съдържание в европейските страни. Действащият в момента стандарт „Стара планина", утвърден от бизнеса, не допуска никакво съдържание на соя.