Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов подкрепи бизнеса за създаването на хранителни банки в България. Това обяви самият Найденов по време на подписването на пакта "Великден безопасен", организиран от в. "Стандарт".
Освен земеделският министър, документът беше подписан и от министъра а икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и представители на браншовите организации в хотел "Шератон". С него на практика институциите и бизнесът заедно гарантират спазването на мотото, което тази година е "Чиста храна на разумна цена", информира БТА.
Идеята е предложена от Асоциацията на месопреработвателите.
Хранителните банки съществуват в САЩ и Западна Европа. Те събират продукти с изтичащ срок на годност, но не изтекъл. Вместо храните да бъдат изхвърляни от производителите и търговците, се предоставят на социално слаби хора от хранителните банки, обясни министър Найденов.
Той се надява идеята да бъде подкрепена и от социалния министър Тотю Младенов, икономическия министър Трайчо Трайков и финансовия министър Симеон Дянков.
Кирил Вътев, председател на Асоциацията на месопреработвателите, обясни, че създаването на хранителни банки е полезно за цялото общество и затова трябва да се направи нормативна уредба. Освен за храни с изтичащ срок на годност, хранителните банки работят и с продукти с нарушен търговски вид. Но задължително те са годни за консумация, подчерта Вътев, цитиран от пресцентъра на МЗХ.