Цените на месните продукти ""Стара планина" ще се запазят поне на този етап. Ако има повишение на цените на суровините, тогава ще поскъпнат и продуктите. Засега няма такава тенденция. Това каза в предаването "Кой говори" по Дарик главният технолог на Асоциацията на месопреработвателите Павлина Лилова.
8 лв. за килограм кайма "Стара планина" е достъпна цена, като се има предвид, че това е чисто месо и в нея няма суровини, които да понижат цената на продукта, допълни тя.
След като има търсене на тези продукти, явно съотношението цена-качество устройва потребителите, заяви от своя страна д-р Любомир Кулински, директор на дирекция "Държавен ветеринарно-санитарен контрол"(ДВСК). Той добави: Месните продукти по стандарта "Стара планина" се търсят и за това говори факта, че се увеличават фирмите, които искат да произвеждат частично или пълния набор продукти по утвърдените рецепти.
Логото за продуктите "Стара планина" е закупено от 88 фирми или около 30 на сто от месопреработвателите, стана ясно от думите на Лилова. Фирмите, които са одобрени, са 30, като още 40-50 предприятия чакат разрешение от ДВСК за производство. Списък с тези фирми и продуктите по стандарта "Стара планина", които могат да произвеждат, е публикуван на сайта на НВМС, а информацията се актуализира два-три пъти седмично, стана ясно път от думите д-р Кулински.
Суровите продукти "Стара планина" имат пет дни трайност, малотрайните колбаси - седем дни, а трайните - 60 дни, като причината за по-малкия срок на годност е, че имат само необходимите за производството подобрители, без допълнителни консерванти и оцветители.
Контролът от страна на ветеринарните власти при производството на продукти "Стара планина" е стриктен, увери шефът на ДВСК.