ООН: Липсата на ефективно охлаждане води до загуба на 526 милиона тона храна

17.11.2022 | 12:45
по статията работи: econ.bg
Докладът е разработен в рамките на ръководената от UNEP "Cool Coalition" в партньорство с ФАО, секретариата по озон, програмата OzonAction на UNEP и коалицията за климата и чистия въздух
ООН: Липсата на ефективно охлаждане води до загуба на 526 милиона тона храна
Снимка: под лиценза на creative commons

Поради нарастването на продоволствената несигурност и глобалното затопляне, правителствата, международните партньори за развитие и индустрията трябва да инвестират в устойчиви хранителни хладилни вериги, за да намалят глада, да осигурят поминък на общностите и да се адаптират към изменението на климата, съобщи ФАО, позовавайки се на нов доклад на ООН.

Представен на 27-ата Конференция за изменението на климата (COP27), докладът за устойчивите хранителни хладилни вериги от Програмата на ООН за околната среда (UNEP) и Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (ФАО) установява, че хладилните вериги на храните са от решаващо значение за справяне с предизвикателството за изхранване на още два милиарда души до 2050 г. и използване на устойчивостта на селските общности, като същевременно се избягват увеличените емисии на парникови газове, предаде БТА.

Докладът е разработен в рамките на ръководената от UNEP "Cool Coalition" в партньорство с ФАО, секретариата по озон, програмата OzonAction на UNEP и коалицията за климата и чистия въздух.

"Във време, когато международната общност трябва да действа за справяне с климатичните и хранителните кризи, устойчивите хранителни хладилни вериги могат да направят огромна разлика", каза Ингер Андерсен, изпълнителен директор на UNEP. Според нея те ни позволяват едновременно да намалим загубата на храна, да подобрим продоволствената сигурност, да забавим емисиите на парникови газове, да създадем работни места, да намалим бедността и да изградим устойчивост.

Хранителната несигурност нараства

Броят на хората, засегнати от глад в света, се е увеличил до 828 милиона през 2021 г., което е увеличение от 46 милиона на годишна база.

Почти 3,1 милиарда души не са могли да си позволят здравословна диета през 2020 г., което е със 112 милиона повече от 2019 г., тъй като икономическото въздействие на пандемията от COVID-19 доведе до инфлация. Междувременно тази година конфликтът в Украйна повиши цените на основните зърнени храни, заплашвайки продоволствената сигурност.

Всичко това се случва, докато приблизително 14 процента от цялата храна, произведена за консумация от човека, се губи, преди да достигне до потребителя. Липсата на ефективна студена верига за поддържане на качеството, хранителната стойност и безопасността на храната е един от основните фактори, допринасящи за загубата на храна.

Според доклада, развиващите се страни биха могли да спестяват 144 милиона тона храна годишно, ако достигнат същото ниво на инфраструктура на хранителната хладилна верига като развитите страни.

Тъй като загубата на храна след прибиране на реколтата намалява доходите на 470 милиона малки фермери с 15 процента, главно в развиващите се страни, инвестирането в устойчиви хранителни хладилни вериги би им помогнало да се измъкнат от бедността.

"Устойчивите хранителни хладилни вериги могат да направят важна разлика в нашите колективни усилия за постигане на Целите за устойчиво развитие. Всички заинтересовани страни могат да помогнат за прилагането на констатациите на този доклад, за трансформирането на хранително-вкусовите системи, за да бъдат по-ефективни, по-приобщаващи, по-издръжливи и по-устойчиви – за по-добро производство, по-добро хранене, по-добра околна среда и по-добър живот за всички, без да изоставяме никого", заяви Ку Донгю, генерален директор на ФАО.

Въздействие на климата

Хранителната хладилна верига има сериозни последици за изменението на климата и околната среда. Емисиите от загуба на храна и отпадъци поради липса на охлаждане възлизат на около 1 гигатон еквивалент на въглероден диоксид (CO2) през 2017 г. – около 2 процента от общите глобални емисии на парникови газове.

По-специално, тя допринася за емисиите на метан, мощен, но краткотраен замърсител на климата. Предприемането на действия сега би допринесло за намаляване на атмосферните концентрации на метан през това десетилетие.

Като цяло хранителната хладилна верига е отговорна за около четири процента от общите глобални емисии на парникови газове – когато се включат емисиите от технологиите за хладилната верига и загубата на храна, причинена от липса на охлаждане.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 21.11   695 г. – Свети Вилиброрд е ръкоположен за пръв епископ на фризийците. 1344 г. – Започва строежът на сегашната катедрала "Свети Вит", когато епископът...