Компаниите от хранително-преработвателната промишленост подлагат на риск общественото здраве заради преследването на печалба. Това заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун вчера на конференция,
посветена на неинфекциозните заболявания, съобщават Франс прес и БТА.
Генералният секретар на ООН призова държавните и правителствени ръководители, събрали се в Ню Йорк за годишното Общо събрание на ООН, да участват в кампании за превенция на тези болести,
благоприятствани от прекомерната консумация на сол, захар и мазнини, но се обърна директно и към фирмите от хранително-вкусовия отрасъл.
„Всеизвестна е позорната история на някои представители на бранша, които пренебрегват науката, а понякога и собствените си изследвания, и така подлагат общественото здраве на риск в името на
печалбата си“, каза генералният секретар.
Директорката на Световната здравна организация (СЗО) Маргарет Чан на свой ред осъди вредите, които нанася тютюнопушенето, наред със злоупотребата със солта, ненаситените мазнини и захарта.
„Призоваваме за промяна в начина на живот и стриктни правила за тютюнопушенето. Този форум трябва да събуди управляващите на най-високо равнище. Настъплението на неинфекциозните болести по
света е предизвестено бедствие“, отбеляза тя.