Обмислят изграждането на селище за винен туризъм край Огняново

13.05.2007 | 22:22
по статията работи: econ.bg
В комплекса "Беса валей" правят ресторант с дегустационна панорамна зала

Комплексът на "Беса валей" край Огняново ще се разшири със селище за винен туризъм. Това съобщи техническият директор на компанията Александър Канев. Проектът е все още на идейна фаза, но като стъпка към него тази година ще започне изграждането на ресторант с дегустационна панорамна зала към него. Ресторантът ще е едноетажна постройка в непосредствена близост до избата в Огняново. Капацитетът му ще е около 100 места. Според предварителните разчети в изграждането му ще бъдат инвестирани около 350 хил. евро.

Цялостната инвестиция на "Беса валей" до момента възлиза на 8 млн. евро. Проектът на дружеството стартира през 2001 г. с купуването на 2400 дка земя в землището на пазарджишкото село Огняново. От тях 1400 дка е засадената с лозя обработваема площ.

През май 2005 г. беше открита винарската изба от френски тип шато. Сега до нея ще се появи и ресторант, а догодина ще започне изграждането на селището за винен туризъм.

"Идеята за винен туризъм я имаме от самото начало и постепенно вървим към реализацията й", обясни Александър Канев. Дотогава към наличните 1400 дка обработваеми насаждения с грозде от червени сортове "Беса валей" ще добави още 250 дка с бели сортове. Експериментът им с белите сортове започва с популярното "Шардоне" и непознатия у нас френски сорт "Вионие". Белите сортове ще бъдат засадени през 2008 г.

Дотогава ще бъде събирана реколтата от висококачествените френски сортове мерло, каберне совиньон, петит вердо и сира.

Миналата година "Беса валей" прибра реколта от 420 т грозде, виното от което още отлежава, и се очаква да бъдат бутилирани около 400 хил. бутилки с името "Енира" и "Енира резерва", разпределени наполовина. Очакванията на Александър Канев за тази година са за добра реколта от поне 600 т грозде, от което да бъдат произведени около 600 хил. бутилки. "Капацитетът на избата е 1 млн. бутилки годишно, което ни позволява да продължим да разширяваме обработваемите площи", уточни Александър Канев.

Виното "Енира" се реализира изключително на външния пазар. Около 80% от продукцията е предназначена за износ, а останалите 20% се предлагат в български ресторанти и питейни заведения. /Дневник.bg

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 20.11   284 г. – Диоклециан става римски император. 1194 г. – Палермо (Сицилия) е завладян от император Хайнрих VI. 1541 г. – Жан Калвин представя теорията си...