Комплексът на "Беса валей" край Огняново ще се разшири със селище за винен туризъм. Това съобщи техническият директор на компанията Александър Канев. Проектът е все още на идейна фаза, но като стъпка към него тази година ще започне изграждането на ресторант с дегустационна панорамна зала към него. Ресторантът ще е едноетажна постройка в непосредствена близост до избата в Огняново. Капацитетът му ще е около 100 места. Според предварителните разчети в изграждането му ще бъдат инвестирани около 350 хил. евро.
Цялостната инвестиция на "Беса валей" до момента възлиза на 8 млн. евро. Проектът на дружеството стартира през 2001 г. с купуването на 2400 дка земя в землището на пазарджишкото село Огняново. От
тях 1400 дка е засадената с лозя обработваема площ.
През май 2005 г. беше открита винарската изба от френски тип шато. Сега до нея ще се появи и ресторант, а догодина ще започне изграждането на селището за винен туризъм.
"Идеята за винен туризъм я имаме от самото начало и постепенно вървим към реализацията й", обясни Александър Канев. Дотогава към наличните 1400 дка обработваеми насаждения с грозде от червени
сортове "Беса валей" ще добави още 250 дка с бели сортове. Експериментът им с белите сортове започва с популярното "Шардоне" и непознатия у нас френски сорт "Вионие". Белите сортове ще бъдат
засадени през 2008 г.
Дотогава ще бъде събирана реколтата от висококачествените френски сортове мерло, каберне совиньон, петит вердо и сира.
Миналата година "Беса валей" прибра реколта от 420 т грозде, виното от което още отлежава, и се очаква да бъдат бутилирани около 400 хил. бутилки с името "Енира" и "Енира резерва", разпределени
наполовина. Очакванията на Александър Канев за тази година са за добра реколта от поне 600 т грозде, от което да бъдат произведени около 600 хил. бутилки. "Капацитетът на избата е 1 млн. бутилки
годишно, което ни позволява да продължим да разширяваме обработваемите площи", уточни Александър Канев.
Виното "Енира" се реализира изключително на външния пазар. Около 80% от продукцията е предназначена за износ, а останалите 20% се предлагат в български ресторанти и питейни заведения. /Дневник.bg