Отпуснатата през 2010 година от Европейската комисия (ЕК) отсрочка за изписване върху винените етикети на веществата с алергенен ефект няма да бъде продължена след 30 юни 2012.
Отсрочката отнасяща се до казеина, албумина и лизозима, които се използват в енологичните практики, беше приета през 2010 година. Решението се дължеше на изследване, според което вината третирани с
тези вещества в препоръчителните дози не са способни да предизвикат реакции при алергичните хора.
Изследването показа, че след обработката във вината остават само следи от въпросните вещества. ЕК поиска тогава от EFSA да се произнесе по използването на казеин, албумин и лизозим.
Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) публикува доклада си за три вещества, които се използват в енологичните практики за избистряне и стабилизиране на виното – казеин, албумин и
лизозим. Според заключенията на EFSA, трите вещества, дори и използвани в препоръчителните дози, могат да предизвикат алергични реакции при някои хора.
През 2000 година Европейският съюз задължи производителите да изписват върху етикетите наличието на алергени в продуктите. В рамките на това изискване, през ноември 2005 година винопроизводителите
бяха задължени да посочват съдържанието на сулфити във виното.
Очевидно е, че позицията на EFSA ще доведе до нови изисквания за винените етикети след средата на 2012 година. Производителите нямат основание за притеснение, тъй като към надписите "съдържа
сулфити" ще трябва просто да прибавят евентуалното наличие на още три вещества.