Едно от любимите ястия по света – традиционната пица със сирене си има свой празник, именно на 5 септември. У нас например всяка секунда се изяждат около 50 парчета пица, пишат от популярната платформа за поръчки на храна Foodpanda.
През 1800 г. обаче повечето италианци смятали пицата за селско ястие. Това се променя обаче, когато царят и царицата били очарована от специално създадената от тях пица „Маргарита” със сирене моцарела, червен доматен сос и зелен босилек. Така пицата се превърнала в мода за една нощ, из цялата страна. Въпреки че, на много места си приписват изобретението Пица, най-популярно е твърдението, че произходае от Неапол, Италия.
Днес има стотици различни видове пица и гарнитури към нея, но всички тепроизхождат от класическата пица със сирене. Пиците със сирене обхващат няколко разновидности и видове сирена, които са проектирани и произведени за използване конкретно върху тестото. Такова например е сиренето –моцарела. Другите, най-популярни са проволоне, чедър пармезан и ементал
За да бъде подходящо сиренето, то трябва да има специални свойства на топене,разтегливост и съдържание на мазнини и влага. През 2012г. е изчислено, че годишно производството на пица със сирене възлиза на 200 милиона евро за Европа, атърсенето на пица със сирене се увеличава с 8% годишно.