Инспектори от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) откриха салмонела в пилешко месо при рутинна проверка в преработвателно предприятие. От агенцията уточниха, че към момента нямат данни в търговската мрежа да има от заразеното месо.
Преработвателното предприятие купувало суровината от друг голям производител на пилешко месо. В момента инспекторите извършват проверки и на двете фирми.
Експертите са взели проби от заразеното месо, като са установени два серотипа салмонела - Salmonella Derby и Salmonella Infantis, които са нископатогенни.
Според експертите може да става дума за вторично замърсяване. Все още обаче се очакват резултатите от обследването на случая.
На преработващото предприятие са наложени административни санкции съгласно Закона за храните.
* Салмонелите са микроорганизми, много сходни с тифния бактерий, както и с множество други подобни микроби, предизвикващи заболявания у човека и животните. В храни като месо, яйца и
риба те не само се запазват, но и се размножават.