Тази година по Коледа и Нова Година ще
почиваме общо 10 дни, реши вчера правителството.
Тъкмо за коледното пазаруване цените на някои основни храни ще спаднат. По-евтино ще бъде свинското месо. Месопреработвателите предвиждат спад от 5%. Причините са силната конкуренция на европейския
пазар и спадът в цената на фуражите.
"Нашето мнение е, че през тази година цената на месото беше достатъчно висока. Аз мисля, че след Нова година вече ще има едно трайно постоянно намаляване на цената на свинското месо. Сега е плаващо -
до 5% очакваме до Нова година да стане", отбеляза Костадин Чорбаджийски, председател на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България.
След Нова година може да очакваме промяна надолу и в цените на другите меса, но още е рано да се каже. Цената на кашкавала и сиренето също ще се променя. Основна причина за това, както и при месата,
е силната конкуренция на вноса от Европа. Очакваният от млекопроизводителите спад обаче ще стане реалност през пролетта на идната година.
"Аз лично смятам, че цените няма да се увеличават, а точно обратното, трябва да бъдат макар и нечувствително намалени. Това разбира се зависи от цената на фуражите, на суровото мляко, на транспорта и
т.н. Сега за празниците зависи и от търговската мрежа. Ако търговската мрежа намали своите печалби, което смятам, че така ще стане, очаква се известно намаление на българските млечни продукти", заяви
Михаил Велков, изпълнителен директор на Асоциацията на млекопреработвателите в България.
Заради добрата реколта от тази година, вече започнаха спекулациите, че хлябът ще поевтинява, съобщи bTV.
"Нашите очаквания са цената на хляба да се задържи такава каквато е до следващата реколта. Добрата реколта до толкова ще влияе на цената на хляба, че се надяваме поне да не оскъпява хлябът",
коментира Петър Димитров, изпълнителен директор на Федерация на хлебопроизводителите и сладкарите в България.
През последните три месеца цената на хляба в Монтана е намаляла с 30-35 на сто, съобщиха от Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите.
Докато през лятото килограм хляб е струвал около 1.40 лв., то сега се предлага и под 1 лев. Официалната причина за поевтиняването е спадът в цената на брашното. Но според председателя на Регионалния
съюз на хлебопроизводителите и сладкарите Валери Кръстев, на пазара в Монтана има дъмпингови цени, налагани от мощни фирми от други региони.
Това е принудило трима производители от Лом и двама от Монтана да затворят своите фурни. Кръстев заяви, че големите играчи в бранша целят първо да унищожат местните производители, а след това отново
да вдигнат цената на насъщния.
По думите му, макар брашното да е поевтиняло, природният газ, с който работят цеховете в града, върви нагоре. С 35 на сто са повишени и заплатите в сектора, а това също е фактор за поскъпване на
хляба.