Месото, което е пристигало от ЕС у нас през август, е по-скъпо с 30%. Цените на нашия пазар още не са се покачили, защото преработвателите са длъжни първо да пратят предизвестие за поскъпването до търговската мрежа. Това обясни пред bTV председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев.
Наличното количество животни в България е достатъчно само за покриване на нуждите от свежо месо на пазара. Именно затова вносът от ЕС е неизбежен. Огромното покачване на цените се дължи на новите
борсови цени на зърното в световен мащаб. Производството на зърно е с 200 млн. тона по-малко.
„30% ръст на месото не значи 30% ръст на колбасите”, категоричен бе Вътев. Той обясни, че увеличаването на цените е специфично в зависимост от суровините, използвани за производството на
даден вид салам.
От началото на годината до сега консумацията на месо е спаднала с 20-22 % спрямо същия период на 2011 г. Това заяви пред Дарик радио Вътев. Той не се нае да прогнозира какво ще се случи с цените за крайния потребител.